2008-03-06

DE RIDDERS VAN DE TEMPEL DER WIJSHEID (4)



"Pape Clément... chevalier Guillaume de Nogaret... roi Philippe...
avant un an, je vous cite à paraître au tribunal de Dieu pour y reçevoir votre juste châtiment ! ... Maudits ! Maudits ! vous serez tous maudits jusqu'à la treiziéme génération de vos races !..."



De aanklacht van de Groot inquisiteur tegen de tempeliers luidde o.a.:

Bij het afleggen van de gelofte moet ieder van hen, die in de orde wordt opgenomen, wat altijd 's-nachts plaatsvindt, Christus verloochenen, zijn beeltenis bespuwen en met de voeten vertreden en met degene, die hem opneemt, actief of passief kussen wisselen op delen van het lichaam die anders bedekt zijn.
1. De tempeliers vereren in hun kapittel vergaderingen een op een kop gelijkend afgodsbeeld (Baphomet), waarvan zij toename in rijkdom en geluk afsmeken.
2. Het is aan de priesters verboden in de mis de sacramentele woorden tot verandering van het brood in de wijn uit te spreken.
3. Aan de nieuw opgenomen leden van de orde wordt de omgang met vrouwen verboden, die met ordebroeders daarentegen uitdrukkelijk toegestaan en aanbevolen.
4. De oversten van de orde beweren ook als leken gerechtigd te zijn hun medebroeders absolutie te verlenen.
5. De tempeliers hebben wegens de hier vermelde punten algemeen een slechte naam.

Godslastering, afgoderij, sodomie… het aloude verhaal. De beschuldigingen tegen de tempeliers leken verdacht veel op die tegen de Katharen en andere z.g. ketters. De enige misdaad van de orde echter bestond erin dat zij over een schat beschikte die hij, Philips, nodig had.

De hoofdprijs ging echter aan zijn neus voorbij, want de legendarische schat van de tempeliers is tot op heden niet gevonden! Ook de “officiële” erfgenaam de Johannieterorde vroeg zich ook al snel af, wie er nu eigenlijk beter was geworden van deze hele affaire.

De avond voor die beruchte dertiende, zo wil de legende vertrokken vanuit de “Temple” in Parijs een 12 tal tempeliers met een aantal ossenwagens richting de kust, met een deel van de schat der tempeliers. Ook van een vloot van de tempeliers bestaande uit 18 galeien, die vertrok vanuit La Rochelle heeft men nooit meer iets vernomen. Een belangrijk deel daarvan voer ongetwijfeld naar Schotland.

Al deze ontwikkelingen betekende echter geenszins het einde van de tempeliers beweging.
In tegenstelling tot wat de meeste geschiedkundigen ons willen doen geloven, kwam hiermede geen einde aan haar activiteiten, zo veranderden slechts van uiterlijke verschijningsvorm.

De tempel van de tempeliers was afgebroken, maart achter de schermen stonden reeds de alchemisten, de rozekruisers en indirect, de vrijmetselaars klaar om de fakkel over te nemen. In andere landen, was de vervolging minder serieus. Op 2 december 1316 wordt met instemming van de nieuwe paus Johannes XXII, door een aantal ridders de Frères Aînés de la Rose Croix (FARC) opgericht.

In Portugal werd de orde na een officieel onderzoek zelfs vrijgesproken van de vermeende misdrijven en in 1319 werd de Orde met toestemming van Koning Dinis omgedoopt tot "Orde van Ridders van Christus" met het hoofdkwartier in Tomar. Binnenin het rode tempelierskruis werd nu een wit kruis geplaatst ten teken van hun onschuld! De Portugezen hebben later trouwens veel profijt gehad van de cartografische kennis van de tempeliers. Vasco da Gama was lid van deze Orde van Christus, terwijl Hendrik de zeevaarder er de grootmeester van was. Colombus trouwde met een dochter van een voormalig lid en zou mede daardoor, in staat zijn geweest om zijn expeditie naar Indië/Amerika te ondernemen. In Spanje gebeurde nagenoeg hetzelfde en werd het de "Orde van Montessa" en in Schotland werd de orde herdoopt tot de "Orde van de Distel en Sint-Andreas van Schotland”, opgericht door de Schotse koning Robert the Bruce. In Duitsland ging de orde op in die van de Johannieters of de Duitse Orde met hun eigen "Ordenstadt" aan de Oostzeekust

Over Baphomet ook wel Caput (hoofd) LVIIIm genoemd, zijn hele boeken volgeschreven. Het was een bronzen kop met lichtende ogen en vier benen, een baardaap, nek en schouders waren met goud bedekt, de ogen waren karbonkels; men kon er niet naar kijken zonder te sidderen… Het had twee of drie gezichten, het was een zwarte kat die op onbehoorlijke wijze gekust werd, een beeldzuil met drie menselijke koppen, een schilderij, het beeld van een jongen, een vrouwelijke figuur, een kalf, een demon die van goud werd of zich in mooie vrouwen veranderende… De auteur Keith Laidler houdt het op het gebalsemde hoofd van Christus dat ergens onder Rosslyn Chapel verborgen zou liggen! Of is het het afgehakte hoofd van Johannes de Doper?

Ook de lijkwade van Turijn wordt vaak genoemd als één van de mogelijkheden. Deze gedachte wordt o.a. aangehangen door Ian Wilson en Barbara Frale. Daar waar het ook mij heel aannemelijk voorkomt, dat de tempeliers de lijkwade een tijd lang in hun bezit hadden en vereerden, deel ik de conclusie van beide onderzoekers, dat de lijkwade één en het zelfde ding is als de Baphomet niet!

Deus Vult!

Geen opmerkingen: